Foto: Ivo Ketelaar
Nieuwsbericht | Datum: 28-08-2017


Gasunie en VolkerWessels ontwikkelen baanbrekende grondscanner

Bron: GasunieNulgraafschade.nl wil tienduizenden graafschades tot nul terugbrengen

Gasunie en MapXact, onderdeel van VolkerWessels Telecom, hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de verdere ontwikkeling van een grondradartechnologie die duidelijk en real-time de ligging van ondergrondse kabels en leidingen zichtbaar maakt. Het geheim achter deze grondscanner is de combinatie van speciaal ontwikkelde software, waaronder augmented reality. De nieuwe technologie helpt de veilige en ongestoorde ligging van kabels en leidingen te garanderen tegen minder kosten en met minder overlast voor de omgeving. Met behulp van deze technologie kan straks iedereen met een tablet of smart phone ‘door de grond heen kijken’. Daardoor kunnen in de nabije toekomst duizenden graafschades eenvoudig voorkomen worden.

In Nederland ligt er in totaal ruim 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen onder de grond. In veel gevallen zijn deze wel gedocumenteerd maar is de vastgelegde positie hiervan onnauwkeurig. Mede hierdoor ontstaan bij graafwerkzaamheden, bijvoorbeeld voor water en elektra, jaarlijks zo’n 35.000 schades aan bestaande kabels en leidingen. Gemiddeld gaat het elke drie minuten mis. Volgens het Kabel- en Leidingen Overleg (KLO) lopen de directe kosten hiervan jaarlijks op tot zo’n 25 miljoen euro.

Artificial intelligence en machine learning
De grondscanner die door Gasunie en MapXact ontwikkeld wordt, vormt een oplossing voor dit probleem. “Door de combinatie van diverse innovaties als machine learning en augmented reality, geeft deze 3D-grondscantechnologie meteen een duidelijk beeld van wat waar onder grond zit”, aldus Wido van de Mast, algemeen directeur van VolkerWessels Telecom, die van een disruptieve technologie spreekt. “Bovendien zorgt de duidelijke user interface ervoor dat iedereen de scanner eenvoudig kan bedienen en de resultaten kan begrijpen. Daarmee zorgen we niet alleen voor meer veiligheid voor onze medewerkers, maar ook voor de omgeving waarin we werken.”

De beta-versie van de grondscanner is reeds uitgebreid getest. Binnen twee jaar zijn de scanners beschikbaar voor de professionele markt, waarna een versie voor de particuliere markt volgt.

Maatschappelijke betekenis
“Gasunie werkt al jaren op verschillende manieren aan het voorkomen van graafschades”, stelt Han Fennema, CEO Gasunie. “Met deze nieuwe grondscantechnologie, die zo veel beter is dan het bestaande aanbod op de markt, kunnen we grote stappen voorwaarts zetten. Samen met MapXact hebben we de ambitie om graafschades in Nederland volledig uit te bannen. Dat zou van grote maatschappelijke betekenis zijn. Met de grondscanner hebben we daar nu ook een effectief instrumentarium voor.”

Nulgraafschade.nl gelanceerd
Om het aantal graafschades tot praktisch nul te reduceren, is de gezamenlijke inzet van alle grondroerende partijen en netbeheerders nodig. Om dat te bereiken, is het online platform Nulgraafschade.nl door MapXact opgericht. Partijen die de ‘nul graafschade’-ambitie delen worden opgeroepen om zich aan te sluiten bij dat platform.

Over Gasunie
Gasunie is een Europees gasinfrastructuurbedrijf. Het netwerk van Gasunie behoort tot de grootste hogedrukpijpleidingnetwerken in Europa en bestaat uit meer dan 15.000 kilometer aan pijpleidingen in Nederland en Noord-Duitsland, tientallen installaties en ongeveer 1300 gasontvangststations. De jaarlijkse gasdoorvoer is ongeveer 125 miljard kubieke meter. Gasunie biedt transportdiensten aan via haar dochterondernemingen Gasunie Transport Services B.V. (GTS) in Nederland en Gasunie Deutschland in Duitsland. Met haar grensoverschrijdende gasinfrastructuur en diensten faciliteert Gasunie de TTF, die zich heeft ontwikkeld tot een toonaangevend en sterk groeiend Europees handelsknooppunt voor gas. Het bedrijf biedt ook andere diensten op het gebied van gasinfrastructuur aan, waaronder gasopslag en LNG. Gasunie gelooft in een duurzame toekomst met een uitgebalanceerde energiemix en een blijvende rol voor gas dat afkomstig is uit verschillende, in toenemende mate hernieuwbare bronnen. De onderneming zet zich in voor een versnelling van de overgang naar een duurzame, CO2-arme energievoorziening door het ontwikkelen van duurzame technologieën en infrastructuur.

Over MapXact
MapXact is onderdeel/start-up van VolkerWessels Telecom en daarmee een volwaardige VolkerWessels onderneming. Het bedrijf is gespecialiseerd in het onder- én bovengronds in kaart brengen van omgevingen buiten. Dit doen zij vooral door boven- en ondergrondse 3D scans te maken. MapXact combineert Mobile Mapping, 3D-scanners en grondradartechnologie met unieke software om de wereld zo nauwkeurig mogelijk in beeld te brengen. Opdrachtgevers zijn netbeheerders in gas, telecom en electra, gemeenten, overheden en organisaties in rail, bouw, civiel en infrastructuur. De data en oplossingen van MapXact helpen deze klanten om schades en calamiteiten te voorkomen, de beste omgevingskeuzes te maken, betere voorspellingen te kunnen doen en efficiënter te ontwerpen en te bouwen.

Over VolkerWessels Telecom en VolkerWessels
VolkerWesssels Telecom is een onderneming van VolkerWessels. Van een nieuwe energienotanul woning in één dag tot de aanleg van de grootste zeesluis ter wereld. VolkerWessels heeft alles in huis om een leeg stuk grond om te toveren tot een volledig functionerende stad. VolkerWessels is een toonaangevend en zeer veelzijdig concern dat bouwt aan een betere levenskwaliteit. Het bouwconcern heeft meer dan 120 lokaal-gewortelde ondernemingen en 16.000 medewerkers. VolkerWessels zorgt ervoor dat ondernemingen zich kunnen ontwikkelen tot leiders in hun eigen markt, gesteund door een sterke governance en gedeelde kennis en expertise. VolkerWessels is voornamelijk actief in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Noord-Amerika en Duitsland.
Deel dit artikel:                   

Eerste hybride mobiele hijskraan ter wereld komt uit Oss
Nieuwsbericht
Water in de Openbare Ruimte 2017: Oplossingen om uw stad 'waterproof' te maken
Weblogposting
Mous Waterbeheer: Intelligente gemaalbesturing met LoRa-ontsluiting
Weblogposting
Laatste heipaal N18 geslagen
Nieuwsbericht
Water in de Openbare Ruimte: Weerrecord gebroken, warmste 16 oktober ooit
Weblogposting
INTERMAT CONFERENTIE: BOUW EN INFRASTRUCTUUR: GROEIMARKTEN EN -PERSPECTIEVEN IN DE EMEA-LANDEN
Weblogposting
PWN en LMR Drilling winnen NSTT No-Dig Award 2017
Nieuwsbericht
VCANederland helpt cursisten met proefexamens en uitlegvideo
Weblogposting
Conjunctuurmeting augustus 2017
Nieuwsbericht
Veiligheid vraagt om gedragsverandering
Nieuwsbericht
Water in de Openbare Ruimte 2017: De vakbeurs voor waterbestendig Nederland
Weblogposting
Pilz organiseert uniek congres Master of Safety op 9 november 2017
Weblogposting
Gasunie en VolkerWessels ontwikkelen baanbrekende grondscanner
Nieuwsbericht
Kleine bouwbedrijven halen grootste omzetgroei
Nieuwsbericht
Internetconsultatie wijziging Regeling bodemkwaliteit
Nieuwsbericht
Conjunctuurmeting juni 2017
Nieuwsbericht
Veel snelle groeiers in de bouw
Nieuwsbericht
Tenderreces: geen aanbestedingen tijdens zomer- en kerstreces
Nieuwsbericht
Een derde van de bedrijven in bouwsector handhaaft bouwvak nog volledig
Nieuwsbericht
Afspraken zijn de grootste uitdaging voor Circulair Bouwen
Nieuwsbericht
Orderportefeuille bouw stabiel
Nieuwsbericht
Jaco Uittenbogaard nieuwe directeur Aannemersfederatie Nederland
Nieuwsbericht
Nationaal Watertraineeship: Meedoen met een Dijk van een traineeship, Special Waterveiligheid?
Weblogposting
[Banners]